Je zdravie batérie reálny ukazovateľ stavu akumulátora?


Pozrime sa spolu na fakty, ktoré sme pre Vás pripravili:

Ako prvý fakt uvedieme, že iPhone, ktorý bol pravidelne vystavovaný extrémnym podmienkam tj. mrazom, extrémným teplotám a priamemu slnku, môže vykazovať omnoho menšiu výdrž batérie a pritom môže mať zdravie batérie nad 80% a to z jedného jediného dôvodu, extrémne výkivy teplôt sú všeobecne pre batérie niekoľko násobne horšie ako nabíjanie z 0% na 100% kedy sa batéria ničí pri prehrievaní resp. dlhom nabíjaní, preto sa odporúča iPhone nabíjať čo najčastejšie avšak to je bohužial nie vždy možné, preto je vhodné iPhone dať na nabíjačku už pri 20% alebo viac percentách a odpojiť ho pri 80% aby sa akumulátor neprehrial. Preto sa Vám môže stať, že máte zdravie batérie nad 80% avšak vidíte v nastaveniach batérie aj upozornenie na vykonanie servisu batérie. Zdravie batérie vychádza z dát, ktoré sú odosielané z čipu v akumulátore. Tento čip zbiera informácie o chemickom zložení batérie a následne vypočíta samotnú kapacitu batérie v percentách avšak má to jeden háčik, tento systém by mohol fungovať správne ak by bral v úvahu aj poškodenia batérie, ktoré boli vystavované extrémnym podmienkam. Bohužiaľ v danom čipe sa nenachádzajú dáta, z ktorých by bolo schopné vypočítať alebo zistiť tieto poškodenia, preto sa vždy odporúča batériu reálne otestovať normálnym používanim a nie hodnotiť jej výdrž len na základe percent, ktoré nám ukazuje v zdraví batérie. Avšak ak má akumulátor zdravie batérie pod 80% odporúčame ho vymeniť nakoľko sa iPhone môže začať samovoľne reštartovať alebo može začať sekať z dôvodu nedostatočného prísunu elektrickej enegrie z batérie do základnej dosky.

Ako druký fakt treba samozrejme uvieť, že zdravie batérie vo väčšine prípadoch uvádza reálnu alebo takmer reálnu kapacitu akumulátora. Pokiaľ ste technicky zdatnejší, viete si iPhone pripojiť do PC alebo Mac a pozrieť koľko má Vaša batéria nabíjacích cyklov a aká je reálna kapacita v mAh. Tieto dáta viete zistiť zo všetkých iPhonov, vrátane iPhone 5S a nižšie, kde v nastaveniach batérie tieto informácie niesú k dispozícii.

Ako Tretí fakt uvedieme neodbornú výmenu batérie alebo použitie nekvalitnej batérie, kedy nielenže hrozí poškodenie celého zariadenia ale ak bola použitá dostatočne nekvalitná batéria, tak je reálna šanca že Vám môže iPhone vybuchnúť alebo sa vznietiť, samozrejme v nastaveniach batérie Vám môže stále ukazovať zdravie batérie 100% avšak čo z toho keď sa iPhone vybije za 2 hodiny. Preto pokiaľ by ste chceli na Vašom iPhone vymeniť batériu určite sa treba obrátiť na nás alebo na autorizovaný servis.

Čo je to 1 nabíjací cyklus batérie?

Veľa ludí sa domnieva, že pokiaľ nebudú mobil nabíjať z 0 na 100%, tak budú mať menej nabíjacích cyklov a tým pádom by im mala batéria viac vydržať, samozrejme čim častejšie sa batéria nabíja tým pomalšie sa jej bude strácať kapacita ašak je toto ponímanie nabíjacieho cyklu správne? Nieje a napíšem prečo. Jedným cyklom batérie sa rozumie, napríklad ak je batéria nabitá na 80% a vybijete ju na 20%, tak ste stratili 60% z jedného nabíjacieho cyklu, takže ak mobil nabijete znova na 80%, tak Vám stačí mobil vybiť na 40% a jeden nabíjaci cyklus je uzatvorený.

Odporúčanie na záver

Pokiaľ si chcete čo najdlhšie zachovať kapacitu batérie odporúčame Vám používať originálne prislušenstvo vrátane nabíjacieho adaptéra.
iPhone by ste mali nabíjať čo najčastejšie avšak maximálne do 80% aby sa batéria zbytočne neprehriala, taktiež sa neodporúča iPhone nabíjať z úplnej nuly, malo by to byť 20 alebo viac percent.
iPhone nevystavujte extrémnym teplotám (mrazom alebo priamemu slnečnému žiareniu) nakoľko toto zaobchádzanie by Vám batériu poškodilo niekoľko násobne viac ako nesprávne nabíjanie.