Je iPhone vodeodolný alebo vodotesný? Aký je rozdiel medzi týmito pojmami?

blog_voda

Keďže máme čas kúpania či už pri mori, bazéne alebo v jazere, budeme sa venovať v tomto článku vodeodolnosti iPhonu. Ak ste si prečítali prvú vetu, určite by ma niektorí z Vás chceli požiadať, aby som si opravil chybu a to, že iPhone nie je vodeodolný, ale vodotesný. Bohužiaľ musím Vás sklamať, iPhone ani žiadne iné vlajkové lode od iných výrobcov nie sú vodotesné, ale len vodeodolné. Pre bližšiu predstavu čo tieto dva pojmy znamenajú si ich poďme vysvetliť:

Vodotesnosť by mala byť záruka výrobcu, že zariadenie (väčšinou hodinky) pri kontakte s kvapalinou resp. vodou (laboratórne testovaná kvapalina je takmer vždy destilovaná voda) vydrží určité podmienky. Úrovne vodotesnosti sa merajú tlakom, teda v Baroch. 1 Bar je približne 10 metrov pod hladinou vody, bežne sa zariadenia predávajú s vodotesnosťou 10-30 Barov, teda 100 až 300 metrov pod hladinou vody. Vplývajúci tlak, ktorý zariadenie znesie je len orientačný a bol testovaný v laboratórnych podmienkach, kde sa nebralo do úvahy akékoľvek znečistenie vody, alebo pohyb ako je napríklad: plávanie, ponáranie, nárazy... Preto tieto údaje treba brať s rezervou a určite netreba skúšať na vlastnom zariadení, či spĺňa daný štandard vodotesnosti.

Vodeodolnosť telefónu by mala byť obsiahnutá v každom iPhone, ktorý spadá do certifikácií IP67 a IP68. IP67 je prachotesnosť a vodeodolnosť voči spadnutiu iPhonu do vody maximálne 1 meter hlboko a okamžitému vytiahnutiu. IP68 je prachotesnosť a vodeodolnosť, pri ktorej je možné zariadenie ponoriť do vody na neurčitý čas, do maximálnej hĺbky 3 metrov. Toto sú oficiálne údaje z laboratórných testov, kde bolo zariadenie ponorené v destilovanej vode bez pohybu. Určite si teraz poviete, že rozdiel medzi vodotesnosťou a vodeodolnosťou je len v hĺbke ponorenia zariadenia. Žiaľ, rozdielov je tam viacero, poďme si ich popísať:

1. Zariadenie je možné ponoriť maximálne do hĺbky 3m, inak môže byť vystavené zvýšenému tlaku a následne sa môže tekutina dostať do zariadenia.

2. Výrobcovia Apple, Samsung, Huawei, Xiaomi a daľší neposkytujú žiadnu záruku na tesnenia a vodeodolnosť zariadenia. Pokiaľ by Vám iPhone padol len na pár sekúnd do vody a v servisnom stredisku po rozobratí telefónu zistia, že bol v kontakte s tekutinou (každý telefón má senzory, ktoré po kontakte s tekutinou zmenia farbu na červenú), tak Vám záruka na celé zariadenie automaticky padá a bude Vám ponúknutá platená oprava zariadenia.

3. Na rozdiel od vodotesnosti, vodeodolnosť IP67 (od iPhonu 7) a IP68 (od iPhonu XS) nie je možné praktizovať v slanej vode, nakoľko tesnenia, ktoré boli použité v iPhonoch nie sú odolné voči slanej vode, tak ako sladkej. Slaná voda sa dokáže dostať do zariadenia s certifikáciou vodeodolnosti IP68 za pár sekúnd.

4. Zariadenia, ktoré sú vodeodolné majú použité tesnenia, ktoré časom degradujú a po záručnej dobe ich účinnosť môže klesnúť až o 50%.

Toto boli hlavné rozdiely medzi vodotesnosťou a vodeodolnosťou. Ak ste blog čítali pozorne, tak Vám bude jasné, že sa neoplatí z akéhokoľvek dôvodu riskovať utopenie iPhonu. Preto nikdy neodporúčame iPhony ponárať do vody alebo do inej tekutiny. Ale ak sa Vám niečo podobné stalo a Vaše zariadenie skončilo vo vode, treba bezodkladne telefón vypnúť a ihneď zaniesť do servisného strediska, alebo iPhone poslať k nám do servisu.