10 funkcií iPhonu, ktoré musíš vyskúšať

iphone-10-tipov

Či už iPhone vlastníte alebo o ňom premýšľate, zrejme už poznáte väčšinu jeho funkcií. Stále sa však objavujú novinky, ktoré vám pomôžu zlepšiť jeho výkon a efektivitu. V tomto článku sme pre vás pripravili 10 tipov na využitie iPhonu, o ktorých možno doteraz neviete.

1. Zadná strana môže slúžiť ako tlačidlo

Okrem toho, že je zadná strana iPhonu krásny dizajnový kúsok, môže mať aj praktické využitie. Dvojité poklepanie po ,,jabĺčku“ môže vytvoriť napríklad screenshot. Túto funkciu si môžete zapnúť v nastavení cez prístupnosť -> dotyk -> zadné poklepanie. 

2. Klávesnicové skratky a prispôsobenie

Aj keď je ovládanie klávesnice na iPhone od začiatku veľmi pohodlné, dá sa ešte viacej prispôsobiť. Môžete si vytvoriť napríklad najčastejšie používané frázy, vďaka ktorým ušetríte čas. Môžete si taktiež prispôsobiť umiestnenie klávesnice a jej veľkosť.

3. Scenáre pre režim „nerušiť“

Ak vás neustále otravujú rôzne notifikácie, riešením je režim „nerušiť“. Ten je však možné okrem zapnutia a vypnutia nastaviť aj na automatické scenáre pre určité časové úseky a konkrétne aplikácie. Môžete si ho nastaviť napríklad na noc, pri hraní hier alebo na pracovnú dobu, aby vás nič nevyrušovalo. 

4. Sledovanie vašej aktivity a zdravia 

Vaše zdravie a fyzická kondícia sú dôležité a pre ich monitorovanie môžete využiť aj váš iPhone. Pomôže vám sledovať vašu aktivitu, cvičenie a taktiež kvalitu spánku. Sledovanie môžete aktivovať v aplikácii "zdravie".

5. Používanie Siri pre zvýšenie efektivity

Ak nemáte aktivovanú Siri, mali by ste tak urobiť. Môže totiž výrazne zvýšiť vašu efektivitu. Pomocou hlasových príkazov môžete nie len ovládať rôzne aplikácie a vyhľadávať informácie na internete, ale taktiež môžete napríklad bezdotykovo posielať správy či telefonovať, čo sa môže hodiť napríklad pri šoferovaní. 

6. Tajné fotografie

Ak máte v galérii fotky, ktoré nie sú určené pre všetky oči, môžete ich jednoducho skryť. Stačí ísť do možnosti „zdielať“ a nájsť v ponuke funkciu „skryť“.

7. Skrytý trackpad

Potrebujete sa pohybovať v množstve textu rýchlejšie a efektívnejšie? Stačí v otvorenej klávesnici podržať „medzerník“ a spustí sa funkcia trackpadu, pomocou ktorého môžete rýchlo scrollovať napríklad v poznámkach.

8. Využitie text to speech

Učíte sa na skúšky a ide vám už z toľkého čítania vybuchnúť hlava, alebo si chcete prečítať dnešné noviny počas upratovania? Používanie funkcie „čítať nahlas“ vám môže ušetriť množstvo času a energie.

9. Prispôsobenie núdzového režimu

Medzi nevýhody smartfónov môžeme radiť zložité odomýkanie počas snahy o zavolanie pomoci, no práve to rieši prispôsobený núdzový režim iPhonu. Pomocou neho si môžete nastaviť na aké telefónne čísla sa dokážete dovolať aj zo zamknutej obrazovky. Taktiež si na obrazovku núdzového režimu môžete vypísať vaše diagnózy a lieky, ktoré vám môžu pomôcť, aby ich prípadná záchrana mohla zistiť aj keď nemôžete rozprávať.

10. Skenovanie poznámok

Ak potrebujete dostať písaný text do digitálnej podoby, stačí si otvoriť poznámky, vybrať novú alebo existujúcu poznámku a nájsť ikonku skenovania. Potom text oskenujte pomocou fotoaparátu a prepíše sa vám do poznámok, kde ho môžete editovať ako klasický napísaný text.